Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Ηθική και Πολιτική


Το άκουσα στον πανηγυρικό της ημέρας στη Νίκαια, από τη Διευθύντρια του 7ου Δημοτικού, σχολείου της πόλης, την κυρία Μονιούδη, και θέλω να το μεταφέρω σε όλους.
Όπως λοιπόν μας διδάσκει ο Αδαμάντιος Κοραής, «Ηθική και Πολιτική, αν και διαφέρουν στο όνομα, είναι όμως μια και η αυτή επιστήμη, η ονομασθείσα από τον Πλούταρχο Τέχνη του Βίου. Η πολιτική, χωρισμένη από την ηθική, γίνεται συνώνυμο της πανουργικής. Κι ενώ ο προσδιορισμός πολιτικός σήμαινε για τον άνθρωπο, εκείνον ο οποίος κατέχει την πολιτική επιστήμη, έφτασε να εννοεί αυτόν που με τέχνη ξέρει να κρύβει τις δόλιες σκέψεις του.
Για δε την πολιτεία, ο διαχωρισμός αυτό, επέτρεψε στους ηγεμόνες και τους κυβερνήτες, να γίνουν δεσπότες και τύραννοι των κυβερνωμένων, να κάνουν χρήση της βίας στους πιο αδύναμους και να καταλήγουν σε πολέμους εξαιτίας της βαρβαρότητας και της πλεονεξίας τους…»
Θα μπορούσαν οι παραπάνω γραμμές να είναι αφιερωμένες σε όλους εμάς τους υποψήφιους δημάρχους, υποψήφιους δημοτικούς και διαμερισματικούς συμβούλους που παρακολουθούσαμε την ομιλία.
Θα μπορούσαν να είναι επίσης αφιερωμένες σε όσους μας κυβερνούν στην Περιφέρεια, στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, την εκάστοτε κυβέρνηση και γενικότερα σε όποιον επιθυμεί να ασκεί εξουσία.
Αυτές οι σκέψεις του Κοραή, απαντούν με τον καλύτερο τρόπο στις προτροπές του Μακιαβέλι στον «Ηγεμόνα» του που απετέλεσε στο βιβλίο-οδηγό για όλους τους ηγεμόνες της Ευρώπης και παγκοσμίως, αρκετούς αιώνες.    
Ο Κοραής υπήρξε μεγάλος διανοητής του ελληνικού διαφωτισμού, περίοδος που έχει χαθεί μαζί με τους δημιουργούς της, από τη σύγχρονη ελληνική ιστορία και παιδεία. Κρίμα…

Επιστρέφοντας έστω και για λίγο στην Πνευματική ιστορία της χώρας μας, πάντα έχουμε να διδαχτούμε πολλά και σημαντικά. Ας το κάνουμε συχνότερα. Ένα μεγάλο μπράβο στη συγκεκριμένη εκπαιδευτικό που μας έδωσε τροφή να σκεφτούμε. 
Τέτοιους ανθρώπους θέλουμε να μαθαίνουν τα παιδιά μας… 

Γιώργος Ιωακειμίδης